Strony
Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Polecamy
  • Transport dużych gabarytów
    Im większe i bardziej ciężkie mamy do transportu elementy, tym większego samochodu, jak i elementów transportowych, nań potrzebujemy. Są one idealnej klasy, jak i gwarantują nam dostęp do opracowania dla …
  • Samochód na raty
    Bardzo często w życiu człowieka dochodzi do tego, że chce on posiadać pewną rzecz, ale niestety nie stać go na to. Zazwyczaj w takich sytuacjach człowiek jest bardzo rozgoryczony, gdyż …
  • Zjednoczona Europa a transport kolejowy
    Pierwsza linia kolejowa w Europie powstała w roku 1825 w Anglii. W Europie obecnie dominuje kolej tak zwana normalnotorowa (1435 mm). Kolej szerokotorowa (1524 mm) znajduje się przede wszystkim w …

postheadericon Smaki kuchni śląskiej

Z kuchnią polską kojarzymy głównie gołąbki czy pierogi, ale również poszczególne regiony naszego kraju posiadają charakterystyczne smaki, które są nie do powtórzenia. Warto między innymi zasmakować w kuchni śląskiej, która też posiada mnóstwo wspaniałych aromatów. Kuchnia śląska jest charakterystyczna oczywiście dla Górnego Śląska. To właśnie tutaj od dawien dawna mieszkały się kultury czeska, austriacka, niemiecka oraz słowiańska i właśnie z nich powstało wiele niezwykłych smaków, które Ślązacy kosztują do dzisiaj. Na Górnym Śląsku zatem spożywane były przede wszystkim tradycyjnie typowo śląskie potrawy, ale są również też dostępne tutaj takie, które posiadają własne nazwy, na przykład pączki nazywane są po śląsku kreplami. Najbardziej utożsamianym daniem śląskim jest rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Do dyspozycji ma się jednak jeszcze wiele innych propozycji kulinarnych. Wśród dań mięsnych popularne są krupnioki, czyli wyroby z kaszy, krwi i podrobów, znane zupy do żur śląski, wodzionka przygotowywana z wody i chleba, oczywiście wspomniane już wcześniej kluski śląskie dostępne też w odmianie czarnej. Na święta przygotowuje się makówki oraz moczkę. Warto poznać smaki kuchni śląskiej!

Leave a Reply