Strony
Wrzesień 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Polecamy
  • Jak działa sport?Jak działa sport?
    Sport działa na nasz organizm w niebywale pozytywny sposób. Nie należy więc z niego rezygnować, ale jak najbardziej trzeba się starać, aby stanowił dla nas wysoką jakość. Często powinniśmy starać …
  • Najtańsze samochodyNajtańsze samochody
    Marzeniem każdej osoby, która osiąga pełnoletność jest to, aby móc posiadać prawo jazdy, a także swój własny samochód, który może być traktowany jako pierwszy zew wolności jaką mamy tylko i …
  • Silnik benzynowy- motoryzacjaSilnik benzynowy- motoryzacja
    Ludzie już od najdawniejszych czasów wykorzystywali zwierzęta oraz budowali proste powozy, za pomocą których mogli się transportować. Wraz z upływem wieków oraz rozwojem techniki zapoczątkowana została bardzo rozległa dziedzina, która …

postheadericon Smaki kuchni śląskiej

Z kuchnią polską kojarzymy głównie gołąbki czy pierogi, ale również poszczególne regiony naszego kraju posiadają charakterystyczne smaki, które są nie do powtórzenia. Warto między innymi zasmakować w kuchni śląskiej, która też posiada mnóstwo wspaniałych aromatów. Kuchnia śląska jest charakterystyczna oczywiście dla Górnego Śląska. To właśnie tutaj od dawien dawna mieszkały się kultury czeska, austriacka, niemiecka oraz słowiańska i właśnie z nich powstało wiele niezwykłych smaków, które Ślązacy kosztują do dzisiaj. Na Górnym Śląsku zatem spożywane były przede wszystkim tradycyjnie typowo śląskie potrawy, ale są również też dostępne tutaj takie, które posiadają własne nazwy, na przykład pączki nazywane są po śląsku kreplami. Najbardziej utożsamianym daniem śląskim jest rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Do dyspozycji ma się jednak jeszcze wiele innych propozycji kulinarnych. Wśród dań mięsnych popularne są krupnioki, czyli wyroby z kaszy, krwi i podrobów, znane zupy do żur śląski, wodzionka przygotowywana z wody i chleba, oczywiście wspomniane już wcześniej kluski śląskie dostępne też w odmianie czarnej. Na święta przygotowuje się makówki oraz moczkę. Warto poznać smaki kuchni śląskiej!

Leave a Reply