Strony
Maj 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Polecamy
  • Przygotowanie do transportu materiałów o dużych gabarytachPrzygotowanie do transportu materiałów o dużych gabarytach
    Transport takich przedmiotów, które są większe niż zwykle, zawsze rodzi dużo problemów. Nie dość, że wymagane jest posiadanie w tym celu odpowiedniego sprzętu, czyli samochodu wraz z naczepą, to jeszcze …
  • Jak działa sport?Jak działa sport?
    Sport działa na nasz organizm w niebywale pozytywny sposób. Nie należy więc z niego rezygnować, ale jak najbardziej trzeba się starać, aby stanowił dla nas wysoką jakość. Często powinniśmy starać …
  • Trasy z egzaminatoremTrasy z egzaminatorem
    Jak przygotować się na praktyczny egzamin na prawo jazdy? Nie będzie to zbyt trudne, a praktycznie będzie można powiedzieć, iż jest to niezwykle łatwe. Najważniejsze jest odpowiednie przećwiczenie tras egzaminacyjnych, …

postheadericon Smaki kuchni śląskiej

Z kuchnią polską kojarzymy głównie gołąbki czy pierogi, ale również poszczególne regiony naszego kraju posiadają charakterystyczne smaki, które są nie do powtórzenia. Warto między innymi zasmakować w kuchni śląskiej, która też posiada mnóstwo wspaniałych aromatów. Kuchnia śląska jest charakterystyczna oczywiście dla Górnego Śląska. To właśnie tutaj od dawien dawna mieszkały się kultury czeska, austriacka, niemiecka oraz słowiańska i właśnie z nich powstało wiele niezwykłych smaków, które Ślązacy kosztują do dzisiaj. Na Górnym Śląsku zatem spożywane były przede wszystkim tradycyjnie typowo śląskie potrawy, ale są również też dostępne tutaj takie, które posiadają własne nazwy, na przykład pączki nazywane są po śląsku kreplami. Najbardziej utożsamianym daniem śląskim jest rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Do dyspozycji ma się jednak jeszcze wiele innych propozycji kulinarnych. Wśród dań mięsnych popularne są krupnioki, czyli wyroby z kaszy, krwi i podrobów, znane zupy do żur śląski, wodzionka przygotowywana z wody i chleba, oczywiście wspomniane już wcześniej kluski śląskie dostępne też w odmianie czarnej. Na święta przygotowuje się makówki oraz moczkę. Warto poznać smaki kuchni śląskiej!

Leave a Reply