Strony
Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Polecamy
  • Gdzie obecnie szukać kulinarnych inspiracji?Gdzie obecnie szukać kulinarnych inspiracji?
    W dzisiejszych czasach z mody dawno wyszły już tradycyjne książki kucharskie, których na rynku jest coraz mniej. Nowoczesne gospodynie domowe, zamiast grubych ksiąg z przepisami, najczęściej posiadają obecnie stos wydrukowanych …
  • Szybka naprawa samochoduSzybka naprawa samochodu
    Z pewnością każdy z nas doskonale wie o tym, że w dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi decyduje się na to, aby solidnie naprawiać zepsute przedmioty. Jednakże, czasami dochodzi do takich …
  • Jak bezpiecznie kupić używany samochód?Jak bezpiecznie kupić używany samochód?
    Dla każdego z nas czymś normalnym powinno być to, że wiele ludzi decyduje się na kupno używanych sprzętów, gdyż te są po prostu znacznie tańsze. Bardzo często można również trafić …

postheadericon Smaki kuchni śląskiej

Z kuchnią polską kojarzymy głównie gołąbki czy pierogi, ale również poszczególne regiony naszego kraju posiadają charakterystyczne smaki, które są nie do powtórzenia. Warto między innymi zasmakować w kuchni śląskiej, która też posiada mnóstwo wspaniałych aromatów. Kuchnia śląska jest charakterystyczna oczywiście dla Górnego Śląska. To właśnie tutaj od dawien dawna mieszkały się kultury czeska, austriacka, niemiecka oraz słowiańska i właśnie z nich powstało wiele niezwykłych smaków, które Ślązacy kosztują do dzisiaj. Na Górnym Śląsku zatem spożywane były przede wszystkim tradycyjnie typowo śląskie potrawy, ale są również też dostępne tutaj takie, które posiadają własne nazwy, na przykład pączki nazywane są po śląsku kreplami. Najbardziej utożsamianym daniem śląskim jest rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Do dyspozycji ma się jednak jeszcze wiele innych propozycji kulinarnych. Wśród dań mięsnych popularne są krupnioki, czyli wyroby z kaszy, krwi i podrobów, znane zupy do żur śląski, wodzionka przygotowywana z wody i chleba, oczywiście wspomniane już wcześniej kluski śląskie dostępne też w odmianie czarnej. Na święta przygotowuje się makówki oraz moczkę. Warto poznać smaki kuchni śląskiej!

Leave a Reply