Strony
Lipiec 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Polecamy
  • Warsztat samochodowyWarsztat samochodowy
    Motoryzacja niewątpliwie zdominowała współczesny świat. Uczyniła nas od siebie zależnymi. Potrzebujemy motoryzacji i niewyobrażany sobie życia codziennego bez niej. Ale motoryzacja, jest obecna nie tylko w naszym codziennym życiu- napędza …
  • Leasing pojazdówLeasing pojazdów
    Jeśli nie mamy możliwości brania kredytu możemy poszukać innych możliwości pozyskania pieniędzy na sfinansowanie zakupu pojazdu. Jednym z rozwiązań może być decydowanie się napo zyskanie samochodu przy użyciu leasingu. Plusem …
  • Samochód to wygodaSamochód to wygoda
    Niewątpliwie każdy z nas w miarę swoich możliwości chciałby móc ułatwić sobie swoje życie. Większość z nas ciągle jest zabiegana, nie ma na nic czasu. Gdybyśmy tylko mogli to zrobilibyśmy …

postheadericon Smaki kuchni śląskiej

Z kuchnią polską kojarzymy głównie gołąbki czy pierogi, ale również poszczególne regiony naszego kraju posiadają charakterystyczne smaki, które są nie do powtórzenia. Warto między innymi zasmakować w kuchni śląskiej, która też posiada mnóstwo wspaniałych aromatów. Kuchnia śląska jest charakterystyczna oczywiście dla Górnego Śląska. To właśnie tutaj od dawien dawna mieszkały się kultury czeska, austriacka, niemiecka oraz słowiańska i właśnie z nich powstało wiele niezwykłych smaków, które Ślązacy kosztują do dzisiaj. Na Górnym Śląsku zatem spożywane były przede wszystkim tradycyjnie typowo śląskie potrawy, ale są również też dostępne tutaj takie, które posiadają własne nazwy, na przykład pączki nazywane są po śląsku kreplami. Najbardziej utożsamianym daniem śląskim jest rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Do dyspozycji ma się jednak jeszcze wiele innych propozycji kulinarnych. Wśród dań mięsnych popularne są krupnioki, czyli wyroby z kaszy, krwi i podrobów, znane zupy do żur śląski, wodzionka przygotowywana z wody i chleba, oczywiście wspomniane już wcześniej kluski śląskie dostępne też w odmianie czarnej. Na święta przygotowuje się makówki oraz moczkę. Warto poznać smaki kuchni śląskiej!

Leave a Reply