Strony
Styczeń 2018
P W Ś C P S N
« sty    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Polecamy
  • Zjednoczona Europa a transport kolejowyZjednoczona Europa a transport kolejowy
    Pierwsza linia kolejowa w Europie powstała w roku 1825 w Anglii. W Europie obecnie dominuje kolej tak zwana normalnotorowa (1435 mm). Kolej szerokotorowa (1524 mm) znajduje się przede wszystkim w …
  • Kolej jako środek transportuKolej jako środek transportu
    Jeśli ma się do przewozu duże gabaryty to miejsce gdzie taka kolej dociera, idealnym środkiem transportu będzie pociąg. Dzięki temu, w szybkim tempie można będzie dostarczyć do danego miejsca różnego …
  • Przygotowywanie pojazdu do jazdyPrzygotowywanie pojazdu do jazdy
    Jesień to właściwa pora, aby przystosować nasze auto do nowych warunków pogodowych. Najważniejszy obiekt naszej troski to oczywiście silnik pojazdu. Urządzenie to powinno mieć odpowiedni poziom chłodzenia. Równie ważna jest …

postheadericon Co warto wiedzieć o pieczeniu?

Osoba, która dopiero zaczyna robić wypieki, powinna znać kilka prawd o pieczeniu. Przede wszystkim w dzisiejszych czasach coraz popularniejsze staje się pieczenie w formie teflonowej. Najczęściej wówczas panie domu decydują się na brak jakiegokolwiek tłuszczu położonego na spód. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie. Wystarczy zastanowić się nad tym, jak wiele masła i cukru jest już w cieście, aby przekonać się, że odrobina tłuszczu na spód niewiele już w sytuacji zmieni. Dlatego jeśli pieczemy, kładźmy niewielką, ale zawsze jakąkolwiek warstwę tłuszczu. Trzymajmy się również przepisów. Jeśli w przepisie jest napisane, że powinniśmy dane ciasto trzymać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut, nie wkładajmy go do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. To może mu trwale zaszkodzić. A chyba nie chcielibyśmy mieć spalonego ciasta. Ani na odwrót – niedopieczonego, jeśli zbyt krótko będziemy je trzymać w piekarniku. A więc, patrzmy na to, co mówi nam przepis. Jeśli natomiast mamy piekarnik bez termoobiegu i chcemy piec ciastka, wtedy pamiętajmy o przewróceniu ich na drugą stronę. Upieką się równo na złocisty kolor, a nie spalą z jednej strony, z drugiej będąc jeszcze surowymi.

Leave a Reply