Strony
Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Polecamy
  • Czym są motory?
    Każdy, kto jest w stanie prowadzić motocykle, jest osobą, jaka doskonale zna się na przystosowaniu różnych dla nas wiadomości. Najważniejsze są motory, jakie doskonale potrafią być przygotowane do planowania dla …
  • Stereotypowa kobieta za kierownicą
    Przez całe nasze życie mamy do czynienia ze stereotypami. Stereotypy niszczą, mieszają w głowach i sprawiają, że ludzie mają wcześniejszy osąd na niepoznany temat. Na przykład obrazy kobiet prowadzących samochody …
  • Czy używane samochody są konkurencją dla nowych
    Jeszcze do niedawna w naszym kraju nowe samochody osobowe, a wiec te oferowane w salonach samochodowych, sprzedawały się relatywnie dobrze – pomimo tego, że każdego roku z zachodu sprowadzanych było …

postheadericon Co warto wiedzieć o pieczeniu?

Osoba, która dopiero zaczyna robić wypieki, powinna znać kilka prawd o pieczeniu. Przede wszystkim w dzisiejszych czasach coraz popularniejsze staje się pieczenie w formie teflonowej. Najczęściej wówczas panie domu decydują się na brak jakiegokolwiek tłuszczu położonego na spód. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie. Wystarczy zastanowić się nad tym, jak wiele masła i cukru jest już w cieście, aby przekonać się, że odrobina tłuszczu na spód niewiele już w sytuacji zmieni. Dlatego jeśli pieczemy, kładźmy niewielką, ale zawsze jakąkolwiek warstwę tłuszczu. Trzymajmy się również przepisów. Jeśli w przepisie jest napisane, że powinniśmy dane ciasto trzymać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut, nie wkładajmy go do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. To może mu trwale zaszkodzić. A chyba nie chcielibyśmy mieć spalonego ciasta. Ani na odwrót – niedopieczonego, jeśli zbyt krótko będziemy je trzymać w piekarniku. A więc, patrzmy na to, co mówi nam przepis. Jeśli natomiast mamy piekarnik bez termoobiegu i chcemy piec ciastka, wtedy pamiętajmy o przewróceniu ich na drugą stronę. Upieką się równo na złocisty kolor, a nie spalą z jednej strony, z drugiej będąc jeszcze surowymi.

Leave a Reply