Strony
Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Polecamy
  • Pojazd dla każdegoPojazd dla każdego
    Dzisiejszy świat motoryzacyjny nieco różni się od tego co było kiedyś. W dawnych czasach nie mieliśmy tylu różnych samochodów osobowych do wyboru. Kiedyś nawet w ogóle nie było samochodów. W …
  • Warsztat motocyklowy poznańWarsztat motocyklowy poznań
    Warsztat motocyklowy. Na terenie Poznania znalezienie warsztatów motocyklowych nie jest większym problemem. Działa ich naprawdę sporo, a co za tym idzie, każdy fan dwóch kółek powinien starannie wybrać warsztat, w …
  • Przyjemna podróżPrzyjemna podróż
    Wielu z nas pewnie marzyło o dalekich podróżach, wspaniałych wakacjach gdzieś zagranicą z dala od domu. Podróże mogą dawać nam bowiem mnóstwo satysfakcji i wiele wspaniałych możliwości. Dzięki nim będziemy …

postheadericon Co warto wiedzieć o pieczeniu?

Osoba, która dopiero zaczyna robić wypieki, powinna znać kilka prawd o pieczeniu. Przede wszystkim w dzisiejszych czasach coraz popularniejsze staje się pieczenie w formie teflonowej. Najczęściej wówczas panie domu decydują się na brak jakiegokolwiek tłuszczu położonego na spód. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie. Wystarczy zastanowić się nad tym, jak wiele masła i cukru jest już w cieście, aby przekonać się, że odrobina tłuszczu na spód niewiele już w sytuacji zmieni. Dlatego jeśli pieczemy, kładźmy niewielką, ale zawsze jakąkolwiek warstwę tłuszczu. Trzymajmy się również przepisów. Jeśli w przepisie jest napisane, że powinniśmy dane ciasto trzymać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut, nie wkładajmy go do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. To może mu trwale zaszkodzić. A chyba nie chcielibyśmy mieć spalonego ciasta. Ani na odwrót – niedopieczonego, jeśli zbyt krótko będziemy je trzymać w piekarniku. A więc, patrzmy na to, co mówi nam przepis. Jeśli natomiast mamy piekarnik bez termoobiegu i chcemy piec ciastka, wtedy pamiętajmy o przewróceniu ich na drugą stronę. Upieką się równo na złocisty kolor, a nie spalą z jednej strony, z drugiej będąc jeszcze surowymi.

Leave a Reply