Strony
Lipiec 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Polecamy
  • Transport w codziennym życiuTransport w codziennym życiu
    Każdego dnia korzystamy z różnych środków transportowych. Niewiele jest osób, które maja tak blisko do pracy, że swoją drogę przemierzają na piechotę. Z reguły, pierwsze kroki kierujemy do tramwaju, autobusu, …
  • Przeprowadzki firm gdańskPrzeprowadzki firm gdańsk
    Sposób na przeprowadzkę firmy. Czynsz biura które wynajmujesz znacznie wzrósł w ostatnim czasie? A może po prostu Twoja firma się rozrosła i zamarzyła Ci się lepsza lokalizacja dla biura? Nic …
  • Motoryzacja jako pasjaMotoryzacja jako pasja
    Motoryzacja jest taką dziedzina współczesnego świata, że nie możemy wyobrazić sobie jej braku. Motoryzacja towarzyszy każdemu z nas na co dzień, już od najmłodszych lat. Wydaje się nam czymś oczywistym …

postheadericon Co warto wiedzieć o pieczeniu?

Osoba, która dopiero zaczyna robić wypieki, powinna znać kilka prawd o pieczeniu. Przede wszystkim w dzisiejszych czasach coraz popularniejsze staje się pieczenie w formie teflonowej. Najczęściej wówczas panie domu decydują się na brak jakiegokolwiek tłuszczu położonego na spód. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie. Wystarczy zastanowić się nad tym, jak wiele masła i cukru jest już w cieście, aby przekonać się, że odrobina tłuszczu na spód niewiele już w sytuacji zmieni. Dlatego jeśli pieczemy, kładźmy niewielką, ale zawsze jakąkolwiek warstwę tłuszczu. Trzymajmy się również przepisów. Jeśli w przepisie jest napisane, że powinniśmy dane ciasto trzymać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut, nie wkładajmy go do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. To może mu trwale zaszkodzić. A chyba nie chcielibyśmy mieć spalonego ciasta. Ani na odwrót – niedopieczonego, jeśli zbyt krótko będziemy je trzymać w piekarniku. A więc, patrzmy na to, co mówi nam przepis. Jeśli natomiast mamy piekarnik bez termoobiegu i chcemy piec ciastka, wtedy pamiętajmy o przewróceniu ich na drugą stronę. Upieką się równo na złocisty kolor, a nie spalą z jednej strony, z drugiej będąc jeszcze surowymi.

Leave a Reply